// právě čtete ...

Fotobanky

Co jsou vlastně fotobanky a jak fungují?

Fotobanka, mikrofotobanka (anglicky “stock photo agency” nebo “microstock”) je online tržiště fotografií, bitmapové i vektorové grafiky, v poslední době se přidává i oblast videosekvencí a zvuků. Předností těchto online fotobank je zejména cena prodávaných děl, která je umožněna tzv. “royalty free” licencí.

Dříve byla standardní fotografie prodávána za tisíce korun a pro amatéra bylo velmi těžké dostat se do tohoto světa.

Koncepce licence “royalty free” znamenala průlom v oblasti prodeje.

Co znamená licence “Royalty-Free”?

Royalty-Free License (RF) – je základní licence mikrofotobank. Její princip spočívá v tom, že za dílo zaplatíte jen jednou, ale můžete ho používat tak často, jak chcete, pouze s několika omezeními. Jinými slovy, není zde žádný jiný licenční poplatek, než ten počáteční (nákupní). Mějte na paměti, že tato licence má svá omezení (maximální počet kopií pro tištěné materiály atd.).
Autor fotografie tedy nemusí schvalovat její použití a přesto je chráněn proti zneužití této fotografie (pravidla a podmínky dané licence). Fotografie typu Royalty-Free nemůže být exkluzivní. Prodává se tedy mnohokrát a na různých místech. Licence nikdy nevyprší, takže když jednou zaplatíte, můžete dílo používat neomezeně dlouho.

Online mikrofotobanky jsou plněny desetitisíci autory z celého světa. A přidat se k nim je tak snadné, jako zaregistrovat si nový email. Je to velice oblíbená cesta amatérů a poloprofesionálů začít vydělávat opravdové peníze za svoje fotky, grafiku a vektory.

Naopak pro nakupující – designéry z celého světa – je to příležitost mít přístup k milionům kvalitních grafických děl za minimální ceny, kdykoli a kdekoli na planetě – díky internetu a online platbě.

V dalších článcích se podíváme na to, jak nejlépe začít s prodejem na fotobankách, co k tomu budete potřebovat a kolik si vyděláte.

I pro ty, co fotky a grafiku nakupují, připravuji hromadu užitečných informací, přehledů o cenách atd.

DISKUZE

Žádný komentář for “Co jsou vlastně fotobanky a jak fungují?”

PŘIDEJ KOMENTÁŘ

Musíte být přihlášeni pro odeslání komentáře.